GREENWAVE FESTIVAL 2015

GREENWAVE FESTIVAL 2015
αφιερωμένο στη Θεσσαλονίκη των αγώνων και των κινημάτων
Το GreenWave φέτος θα δει την πόλη που το γέννησε μέσα από μια άλλη ματιά. Θα ανατρέξει στο παρελθόν για να κατανοήσει το παρόν και να προσφέρει προοπτική για το μέλλον. Θα μιλήσει για τη Θεσσαλονίκη μέσα από τα κινήματά της αλλά και μέσα από τις σκοτεινές και αποσιωπημένες πτυχές της.
Θα ταξιδέψουμε στο χρόνο… από τη Φεντερασιόν και την πολυπολιτισμική Θεσσαλονίκη των αρχών του 20ου αιώνα, στον Μάη του ’36, στα κινήματα ειρήνης του ’60, στο οικολογικό, το φεμινιστικό, το lgbt, το κίνημα αντιρρησιών συνείδησης και της μη βίας του ’80, στις καταλήψεις και στις αντιρατσιστικές πρωτοβουλίες του ’90, στα κινήματα και τις πρωτοβουλίες που γέννησε η κρίση στον 21ο αιώνα για την αυτο-οργάνωση, την αλληλεγγύη, το αντιφασιστικό/αντιναζιστικό κίνημα.
Θα κάνουμε μια βουτιά στο παρελθόν και μένοντας στον τόπο μας, τη Θεσσαλονίκη, θα τη δούμε αλλιώς, μέσα από τον «φακό» των αγώνων εκείνων που δε σταμάτησαν να παλεύουν για όσα πίστευαν ότι άξιζε να σωθούν.
Θα δούμε τη Θεσσαλονίκη ως μία κυψέλη που εξέθρεψε τα καλύτερα και τα χειρότερα, που γέννησε την πρωτοπορία αλλά έζησε και τον αντισημιτισμό και τον φασισμό, με φάσεις δημιουργικές και βαθιά ανατρεπτικές αλλά και στιγμές τραγικές και ιδιοτελείς. Θα γνωρίσουμε καλύτερα τη Θεσσαλονίκη του εθνικισμού και των πολιτικών δολοφονιών, του τσιμέντου και της αντιπαροχής, της καταστροφής του περιβάλλοντος και του πράσινου αλλά και αυτή των αγώνων εναντίον της ρύπανσης και της υποβάθμισης, για την υπεράσπιση του Σέιχ Σου και του Χορτιάτη, των πεζών, των ποδηλατών, του διαφορετικού, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Μέσα από αυτόν τον αδιάλειπτο και ιδιότυπο «διάλογο», ανάμεσα στην αντίδραση και την ανατροπή, στην οπισθοδρόμηση και την πρωτοπορία ενός και πλέον αιώνα, θα δούμε την πόλη μας, τους εαυτούς μας δηλαδή, κατάματα, χωρίς φόβο και προκαταλήψεις, ώστε να κατορθώσουμε να παρουσιάσουμε το όραμά μας για τον τόπο μας;
- Μια μητρόπολη ανοιχτή, πρωτοποριακή, φιλόξενη, εναλλακτική, αλληλέγγυα, πράσινη, με σεβασμό στο περιβάλλον, στον άνθρωπο, σε όλα τα έμβια όντα.
- Μια πόλη πρότυπο πολιτισμού και δημοκρατίας.
- Μια πόλη όπως μας αξίζει!
- Ένα GreenWave festival αφιερωμένο στη Θεσσαλονίκη των αγώνων και των κινημάτων.

Σχόλια