Συνεργατικές αστικές και περιαστικές καλλιέργειες

Εκδήλωση-ομιλία, με τον Αντώνη Καράγιωργα, στον κοινωνικό χώρο Οικόπολις. Ιδιαίτερες αναφορές θα γίνουν στα παραδείγματα των ΠΕΡΚΑ στα πρώην Στρατόπεδα Καρατάσου και Κόδρα.

Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου, στις 8.15μμ, Πτολεμαίων 29Α, 5ος όροφος, Θεσσαλονίκη.

Σήμερα το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε πόλεις ενώ μέχρι το 2015 περίπου 26 πόλεις στον κόσμο, αναμένεται να έχουν πληθυσμό 10 εκατ. κατοίκων και πάνω. Για να τροφοδοτηθεί μια πόλη αυτού του μεγέθους, απαιτείται να εισάγονται κάθε μέρα, τουλάχιστον 6.000 τόνοι τρόφιμα. Η αστυφιλία όμως πριμοδοτεί την παγκοσμιοποίηση της αγροτικής παραγωγής και αυξάνει τις πιθανότητες κρίσεων. Χέρι -χέρι με τα στατιστικά της αστυφιλίας πάνε κι αυτά της πείνας των πληθυσμών. Έτσι λοιπόν, στην γειτονιά μας, 43 εκατ. Ευρωπαίοι βρίσκονται στα όρια της πείνας σύμφωνα με την Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου. Ο Ερυθρός Σταυρός υπογραμμίζει ιδιαίτερα ότι η φτώχεια δεν πλήττει μόνον χώρες όπως η Λετονία —όπου η χορηγούμενη επισιτιστική βοήθεια υπερτριπλασιάστηκε μέσα σε τρία χρόνια— αλλά και πλουσιότερες χώρες, όπως η Γαλλία. Σ αυτό το κλίμα και επειδή το 40% - 60% του εισοδήματος των χαμηλόμισθων κατοίκων των πόλεων ξοδεύεται για την διατροφή, 800 εκατομμύρια άνθρωποι σε παγκόσμιο επίπεδο, συμμετέχουν σήμερα στην αστική γεωργία συμβάλλοντας στην διατροφική αυτάρκειά τους και στην τοπικοποίηση της παραγωγής.
Αλλά τι σημαίνει αστική γεωργία; Αστική γεωργία είναι η πρακτική της καλλιέργειας, επεξεργασίας και διανομής τροφίμων μέσα ή γύρω από την πόλη. Μπορεί να περιλαμβάνει επίσης κτηνοτροφία, υδατοκαλλιέργειες, δασοκομία και κηπουρική, ενώ οι δραστηριότητες αυτές εμφανίζονται και σε περιαστικές περιοχές. - See more at: http://www.parallaximag.gr/parallax-view/astikoi-kai-periastikoi-lahanokipoi-stin-poli#sthash.0RdTRYYr.dpuf



Σχόλια