Κοινότητα και η γοητεία του Δρόμου του Συμβουλίου


H Ρηνιώ Κουρδάκη σας προσκαλεί στον κύκλο

«Κοινότητα και η γοητεία του Δρόμου του Συμβουλίου»

Είναι μία πρόσκληση για συμμετοχή στο 2ο Εργαστήριο Αποτελεσματικών Εργαλείων Επικοινωνίας για τη θεμελίωση ενός κοινοτικού πλαισίου δράσης και συνύπαρξης με τις Ρηνιώ Κουρδάκη και Erica Weel.

Περιγραφή: 
Ο Δρόμος του Συμβουλίου ή Way of Council είναι ένας πανάρχαιος μη - ιεραρχικός τρόπος συνεύρεσης και επικοινωνίας των ανθρώπων. Είναι ένας μη βίαιος τρόπος που στο κέντρο του έχει την - υποστηρικτική - συναισθαντική ακρόαση (χωρίς κρίση). Η έκπληξή για αυτό που μοιραζόμαστε, που βγαίνει από τα βάθη της καρδιάς μας, συνοδεύεται συχνά από την έκλαμψη μιας ιδέας, ενός ευρήματος, μίας έμπνευσης. Είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τη λήψη αποφάσεων και για την εξερεύνηση δημιουργικών λύσεων στις συγκρούσεις μεταξύ μας.
Όλοι μας έχουμε μια ιστορία να πούμε, ο κάθε τόπος έχει μια ιστορία να πει.
Ο κύκλος και το κέντρο του Δρόμου του Συμβουλίου σημαίνουν ισότιμη συμμετοχή. Το αντικείμενο ομιλίας το «κηρύκειο» βοηθάει στη προσοχή που δίνουμε σ' αυτά που λέμε και σε αυτά που ακούμε. Όταν υπάρχει αλληλοκατανόηση μεταξύ μας η εμπιστοσύνη δυναμώνει, οι διαφορές λειαίνονται και δημιουργείται η κοινότητα.
Είναι τελικά ένας φυσικός χώρος για να ακουστεί η αλήθεια των ιστοριών και για να συνειδητοποιήσουμε την δύναμη της ψυχής της ομάδας, τη συλλογική νοημοσύνη και τη σοφία του κύκλου μοιράσματος και του οραματισμού από την καρδιά.
Το τραγούδι και τα διαδραστικά παιχνιδίσματα αποτελούν μέρος της διαδικασίας. Ο έρως αυτή τη φορά έχει την τιμητική του.
Η εφαρμογή του είναι κατάλληλη να χρησιμοποιηθεί στην οικογένεια, στην κοινότητα, στην επιχείρηση, στις συλλογικότητες, σε πολιτικά σχήματα, σε οργανώσεις. 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Ρηνιώ Κουρδάκη 
Εκπαιδευτικός, καλλιτέχνης, συνιδρυτής του Καφεθεάτρου Μπουλούκι, του Οικολογικού Κέντρου Θες/νίκης, της Ομάδας ΟικοΧωριά , της Κοινσεπ-«Aγνάντι της λίμνης Βεγορίτιδας».
Από το 1986 ταξιδεύει ανά την Ευρώπη και εκπαιδεύεται σε θέματα οργάνωσης και λειτουργίας οικοινοτήτων, μεταφράζει, αρθρογραφεί. Τα εργαλεία ομαδικής αποτελεσματικής επικοινωνίας όπως: Forum κατά Zegg-Τamera, Οpen Space –οργ. ημερίδων - συνεδρίων, Way of Council-Δρόμου του Συμβουλίου ( Rob Dreamer, Gigi Coyle), Μη Βίαιης Επικοινωνίας (NVC-M. Rosenberg) είναι στο επίκεντρο των ενδιαφερόντων της και προσπαθεί να τα κάνει ευρέως γνωστά ανά την Ελλάδα. Είναι ανταποκρίτρια του Παγκοσμίου Δικτύου Οικοχωριών και Οικοκοινοτήτων, www.gen-europe.org .
Ως τραγουδίστρια έχει γίνει γνωστή από την ερμηνεία του έργου του Μάνου Χατζιδάκι και Άρη Δαβαρακη «Οι μπαλάντες της οδού Αθηνάς». Στην εκπαίδευση εργάστηκε 25 χρόνια ως χημικός, διάρκεια κατά την οποία εφάρμοσε αμέτρητα προγράμματα Π.Ε (1989-2009). Σήμερα είναι τεχνικός σύμβουλός της ΚΟΙΝΣΕΠ "Το Αγνάντι της λίμνης Βεγορίτιδας" και εκπαιδευτής και σύμβουλος σε θέματα δημιουργίας οικοκοινοτήτων.
Email: irinikourdaki@yahoo.gr, Tηλ. 6975103897

Erica Weel 
Μετά από πολυετή καριέρα στην Αρχιτεκτονική Τοπίου (Βραζιλία, Ολλανδία και Ελλάδα), το 2009 ξεκίνησε την αναζήτησή για μια πιο ουσιαστική και ενδιαφέρουσα ζωή. Βίωσε στην πράξη τη συμβίωση "co-housing" και έχει πολύμηνη εμπειρία στην κοινότητα Tamera - Πορτογαλία. Σήμερα ασχολείται με τη δημιουργία μιας Οικο-Κοινότητας και ενός Ελεύθερου Σχολείου στην Ελλάδα. Εν τω μεταξύ ανάπτυξε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για ομαδική επικοινωνία. Παρακολούθησε τα δύο σεμινάρια "Way of Council» που διεξήχθησαν στην Ελλάδα με παρουσία της Gigi Coyle.

Σχόλια