Η Οδύσσεια ενός σχολείου

Ταλαιπωρία χωρίς τέλος για τον «Οδυσσέα»

Το ταξίδι του «Οδυσσέα» ξεκίνησε το 1997 στη Θεσσαλονίκη, από πρωτοβουλία καθηγητών/τριών και δασκάλων που διαπίστωσαν την ανυπαρξία κρατικής υποστήριξης σε μετανάστες/τριες, στον εκπαιδευτικό τομέα. Από τους 10-15 μαθητές και μαθήτριες της πρώτης χρονιάς έφτασε στους 500 και μέχρι σήμερα έχουν περάσει από τα θρανία του, περισσότεροι από 6.000 μαθητές/τριες και 250 εκπαιδευτικοί. Απευθύνεται σε μετανάστες/τριες, παλιννοστούντες, πρόσφυγες, αλλά και ντόπιους/ες έλληνες/νίδες που, λόγω της οικονομικής κρίσης, αυξάνονται συνεχώς.

Στόχος του σχολείου είναι να αποτελέσει πηγή κριτικής γνώσης για όλους τους μαθητές και μαθήτριες ανεξαρτήτως οικονομικού, κοινωνικού και μορφωτικού επιπέδου. Η λειτουργία του στηρίζεται σε εθελοντική εργασία και στεγάζεται στην Αισώπου 24, σε χώρο που παραχώρησε το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Σήμερα ο «Οδυσσέας», μπλεγμένος σε λογιστικούς κανόνες που αφορούν κερδοσκοπικές εταιρίες και μαρκαρισμένος από το τέρας του κρατικού μηχανισμού, το οποίο εξαντλεί όλη του την αυστηρότητα σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες, χρεώνεται άδικα πρόστιμα ύψους περίπου 76.000 ευρώ, για ασυμφωνία εσόδων εξόδων στα λογιστικά βιβλία του. Τη στιγμή που η λειτουργία του σχολείου βασίζεται σε συνεισφορές μελών και υποστηρικτών του, η εφορία σε έλεγχο το 2012, στάθηκε αμείλικτη και επέβαλε εξοντωτικές ποινές για καθαρά τυπικές φορολογικές παραβάσεις.

Στηρίζουμε το εθελοντικό σχολείο διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας «Οδυσσέας», στη Θεσσαλονίκη, ένα ζωντανό παράδειγμα έμπρακτης αλληλεγγύης και αυτοοργάνωσης, ένα χώρο έκφρασης και δημιουργικότητας και φυσικά αναπόσπαστο κομμάτι του εκπαιδευτικού και αντιφασιστικού κινήματος.

Στηρίζουμε τον εκπαιδευτικό Αντώνη Γαζάκη, ο οποίος διώκεται ποινικά ως υπεύθυνος του «Οδυσσέα» και κινδυνεύει με απόλυση καθώς εργάζεται σε δημόσιο σχολείο.

Καλούμε κάθε άτομο και συλλογικότητα της πόλης να συμπαρασταθεί και να πορευτούμε μαζί στον αγώνα επιβίωσης των δομών αλληλεγγύης.

Το βλέμμα του «Οδυσσέα» είναι καθαρό, επαναστατικό, αλληλέγγυο. Είναι το δικό μας βλέμμα. Είναι το βλέμμα του μετανάστη, της μετανάστριας, του πρόσφυγα. Είναι το βλέμμα του παιδιού που θέλει να γνωρίσει τον κόσμο. Είναι το βλέμμα όλων αυτών που αγωνίζονται και διεκδικούν.

η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας | Οικόπολις - μια παράλληλη πόλη

Για περισσότερες πληροφορίες ή προσφορά οικονομικής ενίσχυσης απευθυνθείτε στη γραμματεία του σχολείου στο τηλέφωνο 6974517418, στο e-mail odisseasmet@yahoo.com, στην επίσημη ιστοσελίδαhttp://sxoleioodysseas.weebly.com/ ή στη σελίδα στο facebook http://www.facebook.com/Odysseasmet.



Σχόλια